Lidt om at sige ja og nej – og om en helt fantastisk weekend

Lidt om at sige ja og nej – og om en helt fantastisk weekend

Det har været en så utrolig intens og helt igennem fantastisk weekend. Så meget er sket og har foldet sig ud på så kort tid på vores retreat på Danakilde, og jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal starte, men der er spor efter weekenden, som presser sig på i mig, og jeg er nødt til lige at sætte lidt ord på. Få ord. Men ingen tvivl om at jeg vender tilbage på et andet tidspunkt, for der er så meget at uddybe og reflektere over. 

Det var en weekend med overskriften Introduktion til Tantramassage. En weekend i lyst og sanselighed. 

Det kunne lige så godt have heddet Introduktion til Tantramassage – et sprog for bevægelse og evnen til at sige ja og nej.

Det blev en weekend, hvor de otte mennesker, som var med, mødte sig selv på helt forskellige måder. Og det er centralt. 

Når jeg er i kontakt med mig selv og møder nærværet i mig selv i en hjertekontakt med en anden, og ikke vil noget som helst andet, så åbner jeg mig med det, der er i mig. Og da vi kommer med alt muligt forskelligt bagage, erfaring osv, vil det være forskelligt, hvad vi kommer i kontakt med.

En mødte sårbarheden i sig selv.

En mødte en helt ny oplevelse af, hvor meget lyst, der er i at give en anden massage, når alt sanses i egen krop. 

En fik lyst til at købe massageolie, når han kom hjem og dykke dybere med sin kvinde. 

En mødte sin blufærdighed.

En mødte det helt store uforbeholdne ja i sig selv. Stillede så spørgsmålet om det nu også kunne passe og landede i tillid til, at det kunne det.

En mødte en andens modstand, fordi han mindede om nogen. Og han så pludselig, at det ikke handlede om ham. Hvilken frihed. 

En mødte spiritualiteten i sig selv og måtte hoppe i søen for at få begge ben solidt plantet i jorden igen. Han kom tilbage med lys i øjnene.

Men det kan være meget svært. Gamle overbevisninger og følelser dukker op: Hvad kan jeg tillade mig, nu får jeg dårlig samvittighed, hvad tænker den anden, forstyrrer jeg nu det der foregår osv osv. Er det mig der er noget galt med? Tvivl er for det meste et nej, og det trænede vi også . Tilladelsen til at sige nej, når jeg er i tvivl. 

Det kræver stor tryghed at møde sig selv i mødet med andre. At træde nøgen og sårbar frem. Derfor brugte vi rigtig meget tid på at undersøge, tale om og forklare hvordan nej og ja fungerer, og hvad vi kan gøre, når vi møder et nej i os selv. For nejet er helt centralt. Når vi tør sige nej, kan vi sige ja til meget mere, fordi vi så føler os trygge i at kunne træde UD igen. Måske blot for øjeblikket efter at træde ind igen. 

Og WOW, hvor var det fantastisk for mig at opleve, at Jørn og jeg kunne skabe det rum af tryghed sammen, som andre kunne nyde godt af, så de kunne få mulighed for at “træne” deres nejer. Og at jeg selv er så tryg sammen med Jørn, at det føles som et klik ind i noget meget afspændt og let, når vi arbejder sammen om det, vi brænder for og næres ved. 

Kærlig hilsen Trine.

2 thoughts on “Lidt om at sige ja og nej – og om en helt fantastisk weekend

 1. Jens Kristian Johansen

  Hej Trine

  Jeg synes det er rigtigt interessant det du skriver. Så…. Ja, rigtigt..
  Når du skriver det med ja og nej. Men i det hele taget. Bare godt.

  Jeg tænkte du skriver et andet indlæg mht. Snak om seksualitet i regnbueværkstedet.
  Hvor er det?

  Vil du sende adressen

  Mvh

  Jens Kristian

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *