Nærkontakt af nøgen grad

MAGASINARTIKEL

MANDAG, 9. MARTS 2015, 9:04

Nærkontakt af nøgen grad

Tantramassage er en invitation til‭ ‬at tage imod og nyde uden at skulle‭ ‬præstere noget til gengæld‭.‬

Af Henrik Lomholt Rasmussen
Foto Ulla Bjulver

Pludselig glider hun hen over mit hoved. Hendes ene bryst strejfer min pande. Da jeg kortvarigt åbner øjnene, blokeres udsynet af en brystvorte. Hun fortsætter sin bevægelse og smyger sin krop hen over min. Et øjeblik efter standser hun sin fremfærd og begynder, siddende overskrævs på min mave, at massere mine ben. Efter at have givet begge mine fødder et kys løfter hun sig langsomt fra mig og placerer sig med sine knæ presset mod mine fodsåler.

”Vil du have lingammassage?” spørger hun.

Jeg er til tantramassage i Trine Duponts hjem i Brabrand. Nogen tid før hendes spørgsmål sidder vi over for hinanden på hver sin stol i hendes arbejdslokale – et lille udhus i træ forsynet med en bred, lagenbeklædt madras på gulvet, bloklys, buddha-figurer og en el-radiator til at holde vinterkulden stangen. Vi ser hinanden dybt i øjnene, holder hinandens hænder og trækker vejret dybt og roligt. ”Nu må du godt rejse dig og stille dig ud på madrassen,” siger hun, affører sig sin kjole af tyndt bomuld og går i gang med en såkaldt æring af mig.

Den går ud på, at hun gennemgår mig fra top til tå med sine øjne og hænder.

”Jeg ser din pande. Jeg ærer din pande,” lyder det, mens hun stryger et par fingre hen over min pande og ser indgående på den.

Derpå kommer turen til håret, ørerne og de øvrige dele af mit hoved, inden hun fortsætter med at udforske min krop ledsaget af det messende ”Jeg ser dine lår. Jeg ærer dine lår. Jeg ser dine knæ. Jeg ærer dine knæ.”

Æringen fylder mig med en både sær, skøn og ukendt fornemmelse af at blive hyldet, som var jeg en ophøjet person og ikke bare en aarhusianer fra midtbyen. Følelsen kulminerer, da Trine Dupont – liggende nøgen på knæ foran mig – kysser mine fødder.

”Det er tid til, at du lægger dig på maven på madrassen,” siger hun.

Smurt i olie
Aktiveret af et par klik begynder computeren ved siden af madrassen at sende meditativ og drømmende musik ud i rummet, hvor Trine Dupont går i gang med at massere mine skuldre og arme. Det går aldeles gnidningsfrit. Ikke bare fordi hun har smurt mig ind i massageolie, men også fordi det er dejligt.

”Tantramassage, der har rødder i indisk religion, handler om lyst, seksualitet og livskraft. Den inviterer til at sætte kroppen fri og gøre den til et stort lystorgan – i stedet for at lade lysten være centreret om kønnet – og give dig hen uden at skulle præstere noget eller give noget igen. Der er plads til at lade tankerne flyde uden mål, til at nyde og til at slappe af uden idé om at skulle nå et sted hen. Det er jo ellers nærmest en fast regel i vores kultur, at vi skal sætte rammer op og have et projekt. Også når det gælder seksualitet,” forklarer Trine Dupont som optakt til seancen med mig.

Her lægger hun heller ikke skjul på, at enkelte af hendes mandlige klienter har været lige lovligt målrettede.

”Jeg masserer både mænd og kvinder og begynder altid med en samtale om, hvad der har gjort personen interesseret i at modtage en tantramassage. Handler det ønske om en udløsning, forklarer jeg, hvorfor vedkommende er gået forkert. Enkelte har pludselig fået et projekt i løbet af massagen og har taget fat i min hånd for at styre den i en bestemt retning. Så bevæger jeg mig et andet sted hen. Det er ikke forkert at føle begær, og det er også sket, at mænd spontant har fået en udløsning. Det er der intet galt i. Men man skal ville undersøge sanseligheden i sig selv uden at bruge den anden til noget,” fortæller Trine Dupont.

Ingen associationer
På et tidspunkt i en massage tilbyder hun altid at massere lingam eller yoni.”Det hedder det henholdsvis mandlige og kvindelige kønsorgan på hindi. Ved at bruge disse ord fjerner man de associationer, som eksempelvis ’penismassage’ kunne medføre. Det står personen frit for at sige ja eller nej, også efter jeg er gået i gang,” siger Trine Dupont, der ikke har forbehold over for den intime berøring.

”I tantra er kroppen en helhed,” fastslår den 44-årige kvinde.

Hun er folkeskolelærer, psykoterapeut, gift, mor til tre børn og blev interesseret i tantra for nogle år siden.

”Der var indtruffet den der ’Hvad skal vi nu’-stemning mellem min mand og mig efter 18 års parforhold og tre børn.

Vi havde begge en længsel efter mere sanselighed og besluttede, at det måtte vi undersøge. Vi har ingen hemmeligheder for hinanden og lever med en stor grad af frihed i vores parforhold. For mig blev tantraen åbningen,” siger Trine Dupont.

Hun begyndte at tage kurser i tantramassage på Mahamudrainstitut i Odder og har siden sidste sommer tilbudt denne form for massage sideløbende med psykoterapeutiske samtaler.

”Jeg savnede at få kroppen mere med for at skabe helhed og balance mellem det psykiske og fysiske. Det har der i efterhånden mange år været fokus på, men som oftest i en kontekst, hvor det handler om at udfordre kroppen og tvinge den til vilde ting som ironman. I tantra er der intet formål. Det handler om at være med i det, der er, og det der opstår undervejs,” fastslår Trine Dupont.

Tankerne flyder
At det handler om nydelse, er jeg ikke i tvivl om, som jeg ligger der på madrassen med lukkede øjne og svømmer hen i en lind strøm af tanker om en huskeseddel med ingredienser til thaimad, ideer til artikler, barndomsminder, en dejlig ekskæreste, dykning i Det Indiske Ocean, ingenting, sommervarme og erotik, mens jeg mærker Trine Duponts krop og hænder her, der og alle vegne. Små suk fra hende fortæller, at hun lever sig ind i massagen.

”Det er spændende at undersøge sanselighed. Ligesom jeg inviterer den anden til at mærke indad, gør jeg det samme. Det handler om at mærke de spontane impulser, undersøge dem og gå med dem. At møde tantraen har sat gang i mange bevægelser i mit liv,” siger Trine Dupont.

Ikke kun på et følelsesmæssigt og sensuelt plan, men også i dagligdagen. ”Jeg er blevet mere selvsikker og spontan, træffer hurtige beslutninger og får gjort ting, jeg før kunne gå og overveje i lang tid,” fortæller Trine Dupont, der oplever til tider kraftige reaktioner på sin massage.

”En mand ringede til mig og fortalte, at han var begyndt at græde på vej hjem, fordi massagen havde udløst så mange følelser i ham, som han ikke var klar over, at han havde. Andre opsøger mig i håbet om, at den anderledes tilgang til lystbegrebet kan afhjælpe impotens. Et ældre ægtepar kommer for at få nyt liv i deres fysiske lyst til hinanden. Af og til hjælper jeg også en mandlig Parkinson-patient med at komme i kontakt med sin krop og sin sanselighed,” fortæller Trine Dupont.

Ja‭, ‬tak
For mit vedkommende handler kontakten om gode vibrationer i det lille udhus i Brabrand. Jeg takker ja til tilbuddet om lingammassage og oplever følelser, jeg ikke har mærket før. Velvære, lyst og afslappethed på samme tid. Hvor længe det står på, aner jeg ikke, men efter nogen tid forlader Trine Dupont mig.

”Nu lægger jeg sarongen over dig, går et øjeblik og kommer, som aftalt før massagen, tilbage med lidt at spise og drikke til os,” siger hun, ifører sig sin tynde bomuldskjole og går ud af det lille lokale. Lidt senere vender hun tilbage med vand, frugt, nødder og et lille smil på læben.

”Hold da op! Der gik to timer. Det havde jeg ingen anelse om,” siger hun efter et blik på computerens ur.

Meget mere kommunikation med ord bliver det ikke til. Det er ikke nødvendigt.

Vi spiser i tavshed, indtil jeg rejser mig, tager en housecoat på og går ind i privaten – et parcelhus fra 1970’erne – for at tage et bad og klæde mig på. Derpå mødes jeg atter med, en nu påklædt, Trine Dupont i udhuset.

Vi giver hinanden et kram til afsked. Udenfor er det koldt og halvmørkt, men jeg mærker varme, sanselighed og nærvær. Og er en smule forvirret af at have oplevet en anderledes nærkontakt af nøgen grad.

A

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *