Betydningen af at blive forstået…

Betydningen af at blive forstået samt forskellen på at trække fra (= du mangler kompetencer) og lægge til (= du handler og tager ansvar for dig selv)

Rigtig mange af os er forældre til børn med særlige udfordringer, og vi er vant til at skulle bede om forståelse i forhold til særlige hensyn. 

  • Forståelse for at barnet har svært ved at koncentrere sig og har brug for pauser.
  • Forståelse for at barnet har svært ved at koncentrere sig, falder “ud” og forsvinder i mængden, hvis ikke læreren ved det. 
  • Forståelse for at barnet har svært ved at komme til tiden.
  • Forståelse for at barnet har det svært med de lange skoledage og har brug for en fridag. Osv osv.

Mange bliver mødt af lærere og pædagoger, der velmenende siger: Det forstår vi godt. Du (barnet) er slet heller ikke den eneste, der synes, det er svært (det er velmenende, men ikke det barnet har brug for), og hvis det bliver for meget, siger du bare til, så får du lidt færre opgaver. Så kan du løbe en tur i skolegården. Eller du kan tage en tår vand. 

Altsammen ud af et godt hjerte, men det taler til manglerne. Alt det barnet ikke kan og ikke formår, og det tager ikke presset væk. 

Men den anden dag mødte jeg en anden slags forståelse, der ikke trækker fra, men lægger til.

Nu skærer vi alt andet fra end det der IKKE presser dig, så du er SIKKER på, du kan klare det. Og så lægger du SELV til derfra. 

Hvilken forskel!

Det var som at blive set, anerkendt, forstået for barnet. Med et snuptag få genetableret tillid til verden og sig selv og få glæden tilbage. Handlekraften.

Helt konkret var det forskellen fra at SKULLE være med i et kæmpe stort anlagt fire ugers langt forløb, hvor der skal øves og spilles fra morgen til aften, være stresset bare ved tanken om ikke at få sin søvn og sine pauser til at få at vide, man bare skal være der til selve koncerten, og derfra SELV lægge til, hvor meget mere man kan bidrage med og klare.

Som mor til et barn med særlige udfordringer betyder det uendeligt meget at blive mødt og forstået, fordi det dermed er mit BARN, der bliver mødt og forstået. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *